Epoxy, wat is het en hoe is het te gebruiken?

Epoxy is een polymeer meer vele toepassingen. Het wordt geproduceerd als vloeistof en doormiddel van een chemische reactie gaat dit over in vaste vorm. Een epoxy is erg sterk met een druk- en treksterkte die vergeleken met beton dubbel zo groot is. Daarnaast is het in de vaste vorm bestand tegen chemicaliën. Bovendien is het hechtingsvermogen extreem groot tijdens de overgangsfase. Het is een chemische samentelling van een hars en een harder. De harder is het gedeelte waarmee de hars reageert om zijn sterke eigenschappen te krijgen. Wanneer deze reactie plaats heeft gevonden is de verbinding permanent.

Epoxies vs. Polymeren.

Zoals gezegd zijn epoxies polymeren. Het is echter heel anders dan de bekendste groep polymeren: de polyesters. Bij de productie van polyester wordt styreen gebruikt, wat een herkenbare onaangename geur afgeeft. Epoxies zijn daarentegen vrijwel geurloos. Dit is zeker een groot voordeel bij gebruik in afgesloten ruimtes. Daarnaast is en vrijwel geen krimp bij epoxy en zijn de mechanische eigenschappen een stuk beter vergeleken met polyesterhars. Ook is de hechting van epoxies op verschillende ondergronden een stuk beter. Waar bij polyester vaak de ondergrond van te voren behandeld moet worden hoeft dit bij epoxy niet. Een ander groot voordeel is dat epoxyhars waterdicht is en polyesterhars dit niet is. Voldoende voordelen van epoxy vergeleken met polyester dus. De reden dat polyester nog steeds gebruikt wordt is het verschil is prijs. Een ander nadeel van epoxy is de verkleuring door Uv-straling. Om vergeling tegen te gaan kan een Uv-blocker gebruikt worden.

Gebruik epoxy

Epoxy kan gebruikt worden in verschillende coatings. Het kan industrieel gebruik worden voor bijvoorbeeld de coating van vloeren omdat het erg goed bestand is tegen slijtage en heeft een hoge vloeistofdichtheid. Ook wordt het gebruikt in auto-, boot- of vliegtuigonderdelen omdat het zeer weerbestendig is. Maar ook huishoudelijk kan het gebruikt worden bijvoorbeeld bij een hobby als vliegtuigmodelbouw. Een andere toepassing van epoxy is epoxy lijm. Hiermee kunnen ijzersterke verbindingen gemaakt worden. Dit bestaat als kant en klare epoxylijm maar het is ook eenvoudig zelf te maken. Zo kan je kiezen voor de dikte van de lijm die geschikt is voor een bepaald project.

Veiligheid

Uitgeharde epoxy is veilig om te gebruiken. Het is wel belangrijk om op een veilige manier met niet uitgeharde epoxy om te gaan. Zorg dat het buiten bereik van kinderen bewaard wordt en dat het niet in contact met de blote huid kan komen of per ongeluk ingeslikt wordt. Een allergische reactie op epoxy kan zich uiten door onder andere roodhuid en jeuk. Het zijn tijdelijke symptomen maar toch is het goed om direct contact met niet uitgeharde epoxy te voorkomen.

Posts created 10

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven