29 januari 2022

Hier worden laselektroden voor gebruikt

3 min read
Lasdraad

Een ervaren lasser is ongetwijfeld bekend met de term maar als jij net begint aan je eerste lasproject ben je wellicht nog niet op de hoogte van was laselektroden zijn en vooral, waar ze voor gebruikt worden. Laselektroden worden ingezet voor allerhande projecten. Lees hier wat dit voor materiaal is en in wat voor projecten ze doorgaans in worden gezet.

Lasaparaat

Wat is een laselektrode?

Een laselektrode is in feite een elektrisch geleid voorwerp. In de meeste gevallen zijn laselektroden een metalen staaf die wordt ingezet bij de meeste lasprocessen waarbij een elektrische stroom wordt gebruikt om het werkstuk te verhitten. 

Laselektroden zijn onder te verdelen in niet-afsmeltende laselektroden en afsmeltende laselektroden. Over het algemeen zijn alle soorten laselektroden onder te verdelen in een van deze twee groepen. 

Het grootste onderscheid zit hem bij deze twee soorten in laselektroden is het smeltpunt. De niet-afsmeltende laselektroden zijn doorgaans gemaakt van een materiaal met een zeer hoog smeltpunt. Of ze zijn gemaakt van een materiaal dat goed warmte kan geleiden en tijdens het lassen al gekoeld wordt. Dit voorkomt smelten.

De afsmeltende elektroden worden tijdens het lasproces afgesmolten en mechanisch afgevoerd. Dit soort elektroden hebben dus eigenlijk twee functies: het geleiden van stroom voor de verhitting en bovendien het afvoeren van het lasmateriaal. 

Wanneer worden laselektroden gebruikt?

Laselektroden worden zowel ingezet bij booglassen als bij weerstandlassen. Booglassen bevat verschillende lasmethoden waarbij de voorwerpen die aan elkaar gelast dienen te worden verhit worden door een elektrische plasmaboog. Daardoor smelt het materiaal en vloeit het aaneen. Het plasma is dan erg heet. Bij elke soort booglassen wordt een methode toegepast om verbranding tegen te werken.

Bij sommige technieken smelt de elektrode zelf ook. Deze dient dan als toevoegmiddel. In dit geval spelen we van afsmeltbare laselektroden.

Weerstandlassen is een ander verhaal. Bij deze manier van lassen worden de twee te verbinden voorwerpen als het ware tegen elkaar aan geduwt. Je laat vervolgens een elektrishce stroom door de twee voorwerpen lopen. Doordat de weerstand hoog is op het contactoppervlak onstaat daar een hoge temperatuur waardoor het materiaal in een deegachtige toestand smelt. In dit geval is er geen beschermgas nodig, omdat er weinig ruimte tussen de te lassen voorwerpen zit waar zuurstof zich kan bevinden.

Lastechniek Rijnmond

Zonder laselektrode werken

Er zijn ook lasprojecten te noemen waarbij geen laselektroden gebruikt worden. Niet bij elk lasproces is deze methode nodig. Bij het booglassen met roterende boog bijvoorbeeld is het niet nodig. In dat geval wordt er een vonkboog opgebouwd tussen de te lassen werkstukken zelf. 


Bij het kiezen van een laselektrode heb je meerdere opties. Welke laselektrode je nodig hebt hangt ook weer af van jouw project. Wat voor materiaal ga je lassen, en in welke lashouding? De materiaaldikte speelt ook nog mee. Doorgaans wordt gebruik gemaakt van een van de volgende laselektroden:

  • rutiel laselektroden
  • cellulose laselektroden
  • basische laselektroden

Weet je niet welke soort je nodig hebt voor jouw project? Schakel altijd hulp in van een deskundige, zoals een lasser uit je eigen netwerk of een leverancier van materialen. Zij kunnen je ongetwijfeld voorzien van passend advies.