29 januari 2022

Waarom moet ik cijferreeksen oplossen tijdens mijn sollicitatie?

2 min read

Een sollicitatie bestaat uit verschillende rondes en verschillende opdrachten. Allereerst schrijf je hoogstwaarschijnlijk een motivatiebrief en stuur je je CV naar het bedrijf waar jij graag wilt werken. Vervolgens, als ze tevreden zijn, nodigen ze je uit voor een kort gesprek. Hierin kan jij jezelf nog beter laten zien. Maar, het bedrijf wil natuurlijk ook weten wat voor skills en capaciteiten jij in huis hebt. Dit onderzoeken ze door middel van een assessment die bestaat uit allemaal onderdelen. Eén onderdeel hiervan is cijferreeksen. In deze blog wordt uitgelegd waarom deze rekensommen van jou worden gevraagd, en ben jij waarschijnlijk van plan om snel deze cijferreeksen te oefenen

De relevantie van de test

De test wordt ingezet door een bedrijf of organisatie om na te gaan in hoeverre de kracht van jouw denkwerk matcht met de functie waar jij op wilt solliciteren. Het is over het algemeen een kleine test om te voorspellen of jij het goed zult doen op je mogelijke nieuwe baan, zonder dat ze jou daadwerkelijk dit werk kunnen zien uitvoeren. Er zullen dus ook verschillende tests gevraagd worden naar aanleiding van verschillende functies, en ook niet elk bedrijf zal het belangrijk vinden om deze test uit te voeren. Toch is het tegenwoordig een populair fenomeen en is het goed voor jou om voorbereid te zijn. De cijferreeksen kun je op het web oefenen. Via verschillende sites, bijvoorbeeld op hellotest.nl, vraag je deze oefening aan en zijn er heel veel voorbeelden om jou te helpen. 

De moeilijkheidsgraad

Het is logisch als je de cijferreeksen niet met twee vingers in je neus kunt oplossen. Vooral in het begin zal dit echt wel weer wennen zijn. Je hebt tenslotte op de middelbare school veel gerekend met wiskunde, maar dit kan tijdens de tijd daarna wel zijn weggevaagd. Hoe moeilijk de cijferreeksen worden waargenomen, is voor iedereen anders. Het is een manier van denken die begrepen moet worden. Ook al heeft elke reeks een andere oplossing nodig (bijvoorbeeld door het optellen of vermenigvuldigen van bepaalde getallen) is het altijd logisch als je er later op terugkijkt. Een goede tip: denk er niet te moeilijk over na. Na veel oefenen zal je steeds sneller doorhebben wat er wordt bedoeld. Het gaat niet over rekenvaardigheden, maar meer over inschattingsvermogen. 

Nerveus?

Het is niet nodig om zenuwachtig te worden van de test. Het is zeker spannend aangezien je goed wilt presteren en een gelimiteerde hoeveelheid tijd krijgt op de klok, maar met nerveus zijn is de kans groter dat je vervelende fouten maakt. Deze slordigheidsfouten kunnen voorkomen worden met een goede oefening en rustig ademhalen. Veel succes met de sollicitatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *