29 januari 2022

Wat gebeurt er in de voedingsmiddelenindustrie?

2 min read

De voedingsmiddelenindustrie bestaat uit bedrijf die op industriële schaal grondstoffen, zoals landbouwproducten, verwerken tot voedingsmiddelen. Het is een van de grootste industrieën in Nederland. Ook producten zoals thee, koffie en tabakswaren zijn onderdeel van deze industrie. Om deze verschillende producten te produceren vinden diverse eenheidsbewerkingen plaats. Voorbeelden hiervan die je terugvindt in de foodindustrie zijn: bereidingsprocessen, homogeniseren, koelen, steriliseren, snijden, afvullen en verpakken. Er komt veel kijken bij zo’n proces. Alle voedselindustrieën in Nederland hebben één ding gemeen: voedselveiligheid staat voorop. De sector is gebonden aan strenge wet- en regelgeving. De traceerbaarheid van de verschillende productonderdelen is van wezenlijk belang, net zoals de ketenverantwoordelijkheid.

Van huismerkproducten tot de vleesverwerkende industrie

De voedingsmiddelenindustrie is enorm groot en divers. De ontwikkelingen in de voedingmiddelenbranche gaan dan ook erg snel. De consument verandert, wat gevolgen heeft voor de productie en distributie. De wereldwijde bevolking groeit en de welvaart stijgt. Hierdoor neemt ook de vraag naar voedsel toe. Toenemende schaalgrootte, ketenintegratie en overnames kunnen leiden tot verdere consolidatie in de keten. De vooruitzichten voor de voedingsindustrie zijn dan ook neutraal met stabiele, maar beperkte groei. We gaan dus niet meer eten, maar wel anders.

Duurzaamheid is belangrijk voor de consument

Een deel van de consument is zich bewust van de voetafdruk van hun voedsel: van de impact op het milieu, maar ook van de impact op hun eigen gezondheid. Consumenten stellen hoge eisen wanneer het gaat om de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Een radicale transparantie wordt de norm. Het nieuwe doel is om de consument meer inzicht te geven in het geven van de productie van specifieke voedingsproducten op onder andere het klimaat en milieu, zoals bijvoorbeeld de vraag te stellen: welke gevolgen heeft de productie gehad op de directe omgeving, het klimaat en de natuur?

Een must-have binnen de voedingsmiddelenindustrie

Een RVS wasbak is een belangrijk onderdeel van de industrie. Deze wasbakken worden geplaatst in werkplaatsen en werkruimtes binnen de industriële bedrijven. Zo zijn er kleine wasbakken, maar ook grote wasbakken tot wel 4 personen. Hygiëne is een belangrijk onderdeel binnen de voedingsmiddelenindustrie. Met behulp van een RVS wasbak wordt de hygiëne gewaarborgd. Met meerdere personen tegelijk kan je gebruik maken van deze wasbakken. Naar hygiëne staat ook de voedselveiligheid voorop. De voedselveiligheid heeft de hoogste prioriteit binnen deze industrie. Fouten in producten kunnen dodelijk zijn voor de consumenten. Daarom heb je verschillende richtlijnen die zorgen voor veilig voedsel tijdens de productie. HACCP wordt hiervoor gebruikt. Het is een risico-inventarisatie binnen de voedingsmiddelenindustrie. Ook moeten produceten voldoen aan een BRC-certificaat en deze aantonen. Ze tonen hiermee aan dat ze voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsrichtlijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *